уторак, 10. октобар 2017.

Kada vam se upali lampica


Pre dosta godina, u letnjoj noćnoj šetnji, dok su nam ulične svetiljke obasjavale lice, jedna poznanica me pitala šta ću sa faksom, hoću li nastaviti ako budem imala finansijskih mogućnosti i slična pitanja, nisam znala kako da joj odgovorim jer nisam znala šta me čeka u budućnosti, pa sam joj odgovorila kratko da „ne znam“, ona mi je tad rekla „Ja ću biti dr, mr, a šta ćeš ti biti?“, zauvek ću se sećati te rečenice jer me ona gurnula u provaliju nakon što sam ostala bez posla ali istovremeno i podigla, dala krila da poletim kao Feniks. Tad sam imala posao i nisam mnogo razmišljala šta ću ja biti, ali kad sam ostala bez posla ta rečenica, duboko urezana u mom umu je počela da se pojavljuje kao oluja u letnjoj noći, koja kida granje i nosi krovove. „...šta ćeš ti biti, šta ćeš ti biti...“
Godinama nakon te rečenice sam razmišljala ozbiljnije o njoj i odlučila da ću i ja naći svoje mesto pod suncem i možda postati neko, ubrzo zatim su mi zatrebale novogodišnje mindjuše (to možete pročitati u mom prvom postu MOJ POČETAK) i tad, davne 2012 godine je sve počelo.
Nakon 2 godine kako sam već uveliko radila nakit, slučajno (kažu da ništa nije slučajno i da se sve dešava u pravo vreme) sam naišla na video tutorijal kako se prave quilling cvetići (opet cvetići, moja amajlija), sećam se da sam to veče visila na youtube do 3-4h izjutra i da sam gledala i čitala šta god sam našla o toj tehnici, sledeći dan isto i tako par dana zaredom, fascinirale su me boje, motivi, cvetići u svim mogućim i nemogućim bojama, a samo je trebalo vrteti onu iglu koju ja nisam imala. 
Počela sam da tragam da li ima kod nas da se kupi taj alat i nigde nisam naišla da postoji tako nešto, ali ubrzo, posle par meseci sam našla alat u inostranstvu, i odlučila da naručim deo alata, jer kako kažu, bez alata, nema zanata. Nisam odmah sav quilling alat naručila (ni danas nemam sve), jer nisam znala da li ću znati da primenim sve ono što sam videla. Posle dva meseca, kad mi je stigao paket sa alatom, mislim da su me komšije čule kako sam skakutala od sreće, nestrpljiva da što pre isprobam alat i materijal koji sam dobila. 
Sećam se da sam materijal potrošila za dva dana, na dve slike, i da sam već to veče naručila sekač papira da bih mogla sama sebi da napravim materijal i jos mnogo sitnih quilling stvarčica koje pomažu da moja dela izgledaju lepše. 
Od tad stalno se trudim da napredujem u quillingu i da napravim najrazličitije cvetiće i stvarčice koje mi padnu na pamet, obožavam mešavinu boja u quillingu, sve te boje koje mešam dok radim, daju mi još veću inspiraciju. Slike, kutije, čestitke, jaja, nakit, dekoracije za moje druge radove, itd...
Pre neki dan je jedna divna duša podelila priču Antonija De Mela koja me podsetila na rečenicu sa početka teksta. Podeliću tu priču sa vama:







“Jedna žena je pala u komu i najednom kao da se našla pred božjim sudom.

»Ko si ti?« upitao je Glas.

»Ja sam gradonačelnikova žena.«
»Ne pitam čija si žena, već ko si ti.«
»Ja sam majka četvoro dece.«
»Ne pitam čija si majka, već ko si ti.«
»Ja sam učiteljica u školi.«
»Ne pitam šta radiš, već ko si.«
I sve tako. Šta god bi rekla, nikako da kaže pravi odgovor.
»Ko si?«
»Hrišćanka.«
»Ne pitam koje si vere već ko si.«
»Ja sam ona što je uvek išla u crkvu i pomagala ubogima i sirotima.«
»Nisam pitao kakva si bila, već ko si.«
Na kraju, pošto nije umela da odgovori, vraćena je nazad. Kada je ozdravila, rešila je da otkrije ko je i sve se promenilo.Tvoja dužnost je postojanje. Ne da budeš neko, niti da budeš niko, jer se za to kači pohlepa i ambicija. Nemoj biti ovaj ili onaj, jer tako postaješ uslovljen, treba samo da postojiš i to je sve.”



Ova priča me opet podsetila na gore navedenu rečenicu, i shvatila sam da mi ne treba titule poput dr, mr ili prof, da je dobro što me ta rečenica gurala napred, ali da nije važno da postanem neko ili da ostanem niko, važno je da postojim takva kakva sam i da postojim, sad i ovde. 

Zahvalna sam devojci koja mi je uputila tu rečenicu, ni ne zna koliko me ta rečenica inspirisala da postojim i radim ono što volim, i stvaram najrazličitije šarene stvari koje me usrećuju.













Do sledećeg čitanja, voli vas vaša Monny.

9 коментара:

  1. Ista si kao i ja, kad sam dobila paket sa alatom za qulling mojoj sreci nije bilo kraja, i ja sam skakala od srece <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vam puno. :) I ja sam, i skakala od sreće i jedva čekala da ga isprobam, zaista, samo mi kreativci znamo koja je to sreća kad dobijemo nešto od alata. :)

      Избриши
  2. Super post ;) https://kraljicadrameblog.wordpress.com/2017/10/08/pileci-paprikas-na-moj-nacin/

    ОдговориИзбриши
  3. Super post ❤ ❤ ❤
    https://kraljicadrameblog.wordpress.com/2017/12/14/1995/

    ОдговориИзбриши
  4. Zaista lepo,kreativno i leprsavo.Za svaku pohvalu.Hrabro napred!
    Konj

    ОдговориИзбриши